Kultura, sport i zabava

Otok Rab pruža svakom turistu obilje kulturnih događanja, sporta i zabave, posebice u ljetnim mjesecima kada su i vremenske prilike pogodnije. Kulturno i povijesno nasljeđe nešto je čime se rabljani ponose, stoga i ne čudi činjenica kako su mnoge znamenitosti očuvane. Posjetite crkve, samostane, palače, Gradsku ložu, 4 zvonika, Knežev dvor, razne muzeje i galerije i istražite Rab kroz vrijeme.
Sportskih događaja i zabavnih sadržaja neće nedostajati. Od raznih sportskih terena pa do zabave u vodi, za one najmlađe ali i za starije, svako će pronaći nešto po svome ukusu. Iskoristite ugodno s korisnim, istražujte otok Rab ali se i rekreirajte i zabavite!

KULTURA

TANC 2

Tradicija i običaji

Uz kulturno povijesnu baštinu pažnju svakog posjetioca privlači i bogata tradicija i običaji bilo svjetovnog bilo duhovnog karaktera. Kod raznih svečanosti program nadopunjuje rapska folklorna grupa Tanac koja, zbog velike zainteresiranosti rabljana postoji u tri dobne skupine. Muškarci i žene, odjeveni u narodnu nošnju plešu u paru dok svirač svira na mih.

Zadnji dan karnevala maškara, poznatiji kao mesopust, narod se okuplja u poslijepodnevnim satima na glavnom gradskom trgu da dočeka i osudi takozvanog rapskog zlotvora Juru Piškanca koji je glavni krivac za sve loše događaje tijekom čitave godine na otoku nakon čega biva spaljen.

Križi ili zavjetni blagdan, odnosno hodočašće koje se povezuje s epidemijama kuge koja je u dva navrata, 1449. i 1456. godine, zadesila Rab. Križevo je ostalo do danas najveći zajednički blagdan svih Rabljana i nikada se kao zavjet nije prekinuo. Također, brojne legende i mitovi nastali na Rabu, prenose se s koljena na koljeno usmenom predajom.

kultura-rab

Kulturna baština

Burna prošlost, razne povijesne epohe od davne prapovijesti do današnjih dana, ostavile su tragove na Rabu u mnogim gradinama, grobovima, građevinama, od kojih je nažalost veliki dio još neistražen, a posebni pečat gradu i otoku daju srednjevjekovna zdanja velike vrijednosti. Kako su se izmjenjivali stanovnici, kulture i vladari, tako su nastajala i nestajala arhitektonska i druga materijalna obilježja tih epoha.

RAB RABSKA FJERA, samostrelièari    FOTO IVICA TOMIÆ

Rapska fjera

Najatraktivniji ljetni događaj u gradu Rabu je trodnevna manifestacija kojom se na Rabu oživljava srednjovjekovna povijest. Tri dana i tri noći sav rapski puk (od 25.07. do 27.07) i svi njegovi gosti slave dva velika blagdana – Kroz srednjovjekovnu priču tri dana se na rapskim trgovima i ulicama mogu naići na kamenoresce, čipkarice, slikare, glazbenike, medare, keramičare, glagoljaše i drvodjelce, kovače i cvjećare… Nezaboravan događaj u gradu Rabu su Rapske viteške igre (obnovljene 1995.) koje su se održavale od 1364., a sjećanje su na vitešku obranu grada u davnoj prošlosti. Izuzetnost je slikovitoga srednjovjekovnog ceremonijala antički samostreli kojima se na svojim igrama koriste još samo balastrijeri iz San Marina. Održavajaju se nekoliko puta godišnje na Trgu sv. Kristofora na Rabu i to: prve subote. poslije 9. svibnja, 30. svibnja, 27. srpnja, 15. kolovoza.

SPORT

odbojka-rab

Odbojka na pijesku

Rab ima odlične uvjete za ovakav vid rekreacije, posebno se time ističe velika pješčana plaža Rajska plaža u Loparu (gdje se svake godine i održava jedan od turnira prvenstva Hrvatske), zatim pješčana plaža u Kamporu i dr.

tenis-rab

Tenis

Na otoku Rabu ima više lokacija sa tenis igralištima. Uz tenis terene moguće je dobiti i sate tenisa, sparing partnera kao i iznajmljivanje teniskih reketa. Veći teniski komplesi su u Loparu – Hotelsko naselje San Marino, u Kamporu na predjelu Suhe Punte, i u Rabu igrališta pored hotela Imperial.

jedrenje-rab

Jedrenje i vodeni sportovi

Rab kao mjesto na moru, pruža izvrsne mogućnosti za skoro sve tipove sportova na vodi. Jedrenju na dasci posebno pogoduju vremenski uvjeti u mjesecima; svibnju i rujnu, ali i u ostalim mjesecima. Osim jedrenja postoje mogućnosti za iznajmljivanje različitih motornih vozila, jet ski-a, kajaka, pedalina. Zatim skijanje na vodi, vožnje na gumenim bananama, padobran , aquagan i sl.

diving-rab

Ronjenje

Ronilačke aktivnosti su u posljednje vrijeme jako razvile. Postoji sve veći broj posjetitelja koji se odlučuju na ovakav vid odmora. U podmorju oko Raba otkriven je veliki broj potopljenih brodova kao i prirodnih podmorskih reljefa. Uz osnovnu obuku i najam opreme postoje i napredne škole ronjenja kao i cjelokupni aranžmani za ronilački odmor.

trekking-rab

Trekking – pješačenje

Kao i vožnje biciklom tako i pješačenje i pješačke staze pružaju ljubiteljima pješačenja izvrsne mogućnosti. Posebno valja istaći pješačke staze u Loparu, šumi Kristofor, šetnica uz more “Lungo mare” u Banjolu i Barbatu, pješačka staza prema najvećem vrhu otoka itd.

mountain-rab

Vožnja biciklom

Posebni doživljaj na Rabu jesu vožnje biciklom. S mnoštvom malih cesta, staza i puteljaka, na kojima se izmjenjuju pejzaži morske obale, mediteranske šume i primorskog krša. Rab predstavlja biciklističku oazu za sve ljubitelje vožnje biciklom.

ostali sportovi

Ostali sportovi

Na Rabu postoje uvjeti za igranje nogometa, košarke, rukometa… Zbog svoje klime i prirodnih uvjeta Rab pruža mogućnosti za pripreme sportaša tijekom cijele godine. Poznati je i turnir u malom nogometu u Loparu za vrijeme blagdana Male Gospe. U zadnjih par godina na Rabu su se počela održavati moto-cross i off-road natjecanja. Posebno valja istaći stazu u uvali Mag uz samu morsku obalu. Osim gore navedenih mogućnosti na Rabu je moguće baviti se boćanjem, minigolfom i stolnim tenisom, a na otoku se može pronaći i vodeni tobogan te paintball centar.

ZABAVA

rab7

Plaže

Čisto i bistro Jadransko more, koje okružuje raznoliku obalu otoka Raba pruža jedinstveni doživljaj na mnogim kupalištima diljem otoka. Na otoku Rabu svatko može naći plažu prema vlastitom ukusu ili uzrastu: kamenitu na sjevernom dijelu otoka, šljunčanu na istočnom ili pješčanu na sjevernom dijelu otoka. Prvo kupalište na otoku Rabu, ispod gradskog parka uređeno je već 1895. godine, a nakon njega kupališta u tri uvale Padove. Rab sa svojim prirodnim karakteristikama predstavlja jedno veliko kupalište, na kojem se stalno izmjenjuju pješčane uvale, kamenita i bistra obala i šljunčaste plaže sa mirisima mediteranske vegetacije.

zabava-rab

Zabava i noćni život

Noćni život i zabava predstavlja nezaobilazan dio turističke ponude svakog turističkog mjesta. Pa tako i Rab u svojoj ponudi ima ovakve sadržaje. To se prvenstveno odnosi na središte otoka – mjesto Rab gdje se nalazi veći dio ponude. Posebnost ponude na otoku Rabu jest velik broj malih kafića, pubova, noćnih klubova, cocktail barova smješteni u staroj jezgri grada Raba među kamenim zidinama, trgovima i ložama starog grada. Svakako treba navesti i Beach Club Santos, koji se nalazi izvan mjesta na plaži Pudarica.

izleti-rab

Izleti i more

U turističkoj ponudi otoka posebno valja istaknuti mnoštvo lijepih i nezaboravnih dnevnih izleta za upoznavanje otoka Raba i okolice: razgledavanje starogradske jezgre grada Rab, panoramskom vožnjom brodom, vožnja brodom oko otoka Raba, izleti na susjedne otoke, fishpicnic, razgledavanje morskog dna, organizirani posjeti susjednim nacionalnim parkovima Paklenica, Kornati i Plitvička jezera.